Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Desemenzo

Vandaag kwam ik een interessante masterclass broodbakken van Edwin Klaasen tegen op YouTube. Weer een stap verder als thuisbakker op weg naar het vinden van het beste brood wat je thuis kunt bakken. Ik heb…

Lees meerDesemenzo

Zwart brood uit Letland

Afgelopen week was ik met groep 8 van de school van mijn zoon in Letland. We werden daar ingeleid in de eetgewoonten van de Letten. Wat opviel was dat veel broodsoorten erg op het Nederlandse…

Lees meerZwart brood uit Letland

Roggenmischbrot

Enkele dagen heb ik niks verteld over de desems die ik aan het kweken was. Elke dag, nou ja, bijna elke dag heb ik 100g weggedaan en 100g meel en 100g water toegevoegd. Inmiddels werd…

Lees meerRoggenmischbrot

Dag 3 van de desems

Normaal gesproken laat ik startende desems twee dagen staan. Tussendoor heb ik wel geroerd. Gisteren was er nog niet veel te ruiken, vanochtend echter… Het roggepapje rook venijnig zuur. Misschien had ik toch eerder wat…

Lees meerDag 3 van de desems

En toen had ik desem

Vandaag nog eens gekeken. Beide gist experimenten heb ik twee dagen rust gegund. Ik kreeg het idee dat het steeds versnijden van de gist die in ontwikkeling was, niet zou bijdragen aan het vergisten. Dus…

Lees meerEn toen had ik desem

Dag 5 van het gist experiment

Vandaag heb ik besloten alleen alles door te kneden. Misschien heeft alles wat meer tijd nodig. Als ik het ook vergelijk met natuurlijk desem en zaken zoals dat vriendschapsbrood Herman is het best lastig de…

Lees meerDag 5 van het gist experiment

Dag 4 van het gist experiment

Vandaag opnieuw 150g van de massa genomen en gemengd met 150g bloem. De massa vertoonde wat donkere spikkeltjes, maar de geur was niet veel veranderd. Daar weer max. 70-75ml water bij gedaan en gekneed tot…

Lees meerDag 4 van het gist experiment

Dag 3 van het gist experiment

Ik vond het moeilijk om te wachten, maar heb het toch netjes gedaan. De volgende stap van het gistexperiment heb ik gezet. 150g van het mengsel mengen met 150g bloem en 70-75ml lauw water Waarschijnlijk…

Lees meerDag 3 van het gist experiment

Dag 1 van het gist experiment

Ik heb al redelijk wat geëxperimenteerd met desem. Een zeer gemakkelijk zelf te creëren rijsmiddel, wat we kennen uit Duits brood en in Nederland van het biologische brood. Maar als ik brood bak met desem…

Lees meerDag 1 van het gist experiment