Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Tarwedesem

Zo maak je zelf tarwedesem: Meng 100g tarwevolkorenmeel (van de molen werkt het beste) met 100g water. Doe dit in een ruime glazen pot (ik gebruik een weckpot) en laat dit 2 tot 3 dagen…

Lees meerTarwedesem

Sint Maartensbol 2.0

Type: No knead bread Deze verbeterde versie van de Sint Maartensbol maakt gebruik van zelfgemaakte roggedesem en is zo nog smakelijker. Benodigdheden 350g patentbloem (70%) 150g roggebloem (30%) 11g zout (2,2%) 1/4 theelepel droge gist…

Lees meerSint Maartensbol 2.0

Donker Rogge-tarwebrood zonder te kneden.

Een zeer smaakvol donker stevig, maar luchtig brood met een heerlijk knapperige korst. Ingrediënten 250g roggevolkorenmeel (50%) 100g patentbloem (20%) 150g roggebloem (30%) 50g gemengde zaden (10%) 11g zout (2,2%) 1/4 tl droge gist 10g moutpoeder 300g…

Lees meerDonker Rogge-tarwebrood zonder te kneden.

Experimenteren op je vrije avond

No knead bread is toch wel iets bijzonders. Het is zo gemakkelijk dat het je nauwelijks moeite kost. Het inspireert tot nieuwe experimenten. Zo heb ik donderdag een mengsel gemaakt die ik de Sint Maartensbol…

Lees meerExperimenteren op je vrije avond

Sint Maartensbol 1.0

Type: No knead bread Benodigdheden 350g patentbloem (70%) 150g roggebloem (30%) 11g zout (2,2%) 1/2 theelepel droge gist 1 zakje (75g) Natur Sauerteig, voorverwarmen in een glas warm water (30°C) 400g lauw water (80%) Ovenbestendige…

Lees meerSint Maartensbol 1.0

Rogge-tarwe zonder te kneden

Ingrediënten 100g roggevolkorenmeel (20%) 200g patentbloem (40%) 200g tarwevolkorenmeel (40%) 50g gemengde zaden (10%) 11g zout (2,2%) 1/2 tl droge gist 400g lauwwarm water (80%) 10g broodkruiden (2%) ca. 50g roggebloem (10%) voor het bestuiven…

Lees meerRogge-tarwe zonder te kneden

Zadenmix

In mijn roggevolkorenbrood gebruik ik een zadenmix. Deze bestaat uit: Pompoenpitten gierst lijnzaad Ik speel altijd een beetje met de verhoudingen, begin eens met gelijke hoeveelheden en zie wat je zelf het lekkerste vindt. Het…

Lees meerZadenmix

Broodkruiden

In veel van mijn broden gebruik ik broodkruiden. Deze kocht ik vaak in in Duitsland, maar het is net zo eenvoudig zelf te maken. Hierbij het recept: 1 deel korianderzaad 2 delen venkelzaad 2 delen…

Lees meerBroodkruiden

Zuurkool

Door het voortdurend bezig zijn met het beste brood op ambachtelijke wijze, kom je steeds meer in aanraking met andere ambachtelijke en authentieke dingen. Zo moest ik opeens denken aan de zuurkoolpot van de molenaar…

Lees meerZuurkool

De woeste knoest thuis

Enkele dagen geleden heb ik het recept voor een woeste knoest van Desemenzo geplaatst. Ik ben dit thuis gaan proberen met de spullen die ik voorhanden had. In plaats van de rogge in de desempasta…

Lees meerDe woeste knoest thuis