Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Landelijke inspiratie

Vakanties zijn ideale tijden om inspiratie op te doen in het leven. Het heet niet voor niets recreëren, na alle drukte van werk, studie of wat dan ook neem je de ruimte om weer tot jezelf te komen, jezelf dus te re-creëren. In mijn vakanties ga ik altijd op zoek naar ambachtelijk gemaakte producten die lokaal worden gemaakt en getuigen van landelijke inspiratie. Zo heb ik dit jaar in Nederland en Duitsland bieren ontdekt en brood en gebak geproefd die mij weer inspireren om ambachtelijk gemaakte dingen zelf te proberen.
Net terug van de vakantie overdenk je het allemaal nog eens en je haalt herinneringen aan eerdere vakanties op. Zo moest ik denken aan het weekendje weg naar Parijs in 2016 met mijn gezin. Onderaan de Montmartre, na ons bezoek aan de Sacré-Coeur, zaten we op een terrasje van een klein bistrootje. Daar genoten we van Tajine de Poulet fermier, oftewel boerenkip uit de tajine. De sfeer die daar hing, de leuke gesprekken die we hadden met een stelletje dat ook op het terras zat en de overheerlijke smaak van de kip met Noord-Afrikaanse invloeden kwamen allemaal naar boven. Tijd om ook zelf die Tajine te maken.

Nadat ik de boodschappen had gedaan moest ik eigenlijk nog een brood kopen om erbij te eten. Meestal halen we dan een platbrood bij onze Irakese buurman, maar eigenlijk kreeg ik veel meer zin in Pain de Campagne (landbrood dus). Maar ja, na de vakantie was er weinig over van mijn eigen desem, dus moest ik het met droge gist en voorverpakte desem doen. Wel natuurlijk weer een nieuwe desem gestart om binnenkort weer eigen desembroden te bakken. Toch mocht het resultaat er zijn. Een heerlijk landbrood dat een goede begeleider is van de poulet fermier.

Pain de Campagne

Landelijke inspiratie in bier

Tijdens de vakantie heb ik zowel in Nederland als in Duitsland verschillende bieren geproefd. Hierbij waren er een aantal bieren die mij aangenaam verrasten. Zo vond ik in de achterhoek het bier “Rein” van het Epe biercollectief. Het is een Quadrupel in Belgische Abbey stijl van 10%. Maar waarom hij mij opviel was dat hij qua smaak erg deed denken aan mijn eigen gebrouwen quadrupel. Niet zo zoet, maar met een hoppig karakter en een lekkere bittere smaak. Mijn eigen quadrupel onderscheidt zich dan weer door het lichte zuurtje en het troebele uiterlijk dat door de toevoeging van tarwevlokken en tarwemout ontstaat. Misschien vindt de brouwer van Rein de inspiratie niet zozeer landelijk, maar het is wel een lokaal initiatief dat je niet overal zomaar vindt.

In Duitsland ontdekte ik van G & A Veltins het ongefilterde landbier “Grevensteiner” dat fris was als pilsner, maar welke donkerder was en met een moutigere en drogere smaak dan pils. Ik vermoed dat door de toevoeging van caramelmout de kleur en smaak is verstevigd. Het is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot zodat het gebrouwen is met alleen gemoute granen, hop, water en gist. De brouwer zal de landelijke inspiratie hebben gevonden in het Eifeler Landbier, maar dan met een wat stevigere smaak. Dat Eifeler Landbier is namelijk wat waterig en geeft niet echt een verrassende bierervaring.

Eigen landelijke inspiratie

Thuisgekomen kon ik genieten van mijn eerste zelfgebrouwen witbier. Ik heb hem de naam Witte de With meegegeven, verwijzend naar de straat waar ik woon en waar ik ben begonnen met bierbrouwen. Het bleek een stevige zeeschuimer te zijn met, voor een witbier, een behoorlijk alcoholpercentage (6,8%).  Ondertussen kon ik mijn eigen quadrupel gaan overhevelen naar een tweede gistingsvat. Het bier is al behoorlijk goed op smaak en komende week hoop ik te gaan bottelen. Binnenkort is er namelijk een mooi feest en kan ik mensen van mijn bieren laten proeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.