Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Familiepizza voor thuis op de bank

Voor een grote familiepizza op een bakplaat voor een 90cm oven. 700g Zeeuws bloem (of Italiaanse bloem typo 00) 400g handwarm water 20g zout 10-25g droge gist (zie uitleg) 4 eetlepels olijfolie Schepje suiker Doe…

Lees meerFamiliepizza voor thuis op de bank

Brood bakken in een pan met een beetje inzet

No knead bread met een beetje moeite. In januari 2017 schreef ik in mijn blog ‘Brood zonder moeite’ over de ontdekking van no knead bread – brood zonder te kneden. Een vriendin uit Noorwegen leerde…

Lees meerBrood bakken in een pan met een beetje inzet

Donker meerzadenbrood

Methodiek: gemengd (no knead en licht kneden)Totaal meelgewicht voor bulkrijs: 680g (100%) Ingrediënten Tarwebloem 330g (48%) Tarwevolkorenmeel 200g (30%) Roggevolkorenmeel 100g (15%) Roggebloem 50g (7%) Tarwedesem 100g (15%) Roggedesem 100g (15%) Zadenmix 100g (15%) Gerstemoutpoeder…

Lees meerDonker meerzadenbrood

Afsluitbare mengkom

Om mijn deeg goed te kunnen laten rijzen maak ik gebruik van de mengkom Allehanda van de Ikea. Deze is in meerdere maten te koop en is afsluitbaar met een deksel waarin een kijkgat zit…

Lees meerAfsluitbare mengkom

Kanelsnegle – Deense kaneelbroodjes

Vorig jaar tijdens onze vakantie in Denemarken maakte mijn dochter kennis met de echte kanelsnegle. Het is een echte traktatie bij een kopje thee of bij de koffie. Een vriendin van ons heeft ons ooit…

Lees meerKanelsnegle – Deense kaneelbroodjes

Pain de Campagne

Wanneer ik denk aan Pain de Campagne, dan zie ik een zonnig terrasje van een bistro in Frankrijk onder de beschermende schaduw van tot dak gesnoeide platanen met hun bladderende gevlekte schors. Het is een…

Lees meerPain de Campagne

Landelijke inspiratie

Vakanties zijn ideale tijden om inspiratie op te doen in het leven. Het heet niet voor niets recreëren, na alle drukte van werk, studie of wat dan ook neem je de ruimte om weer tot…

Lees meerLandelijke inspiratie

Een nieuwe start

Sinds vandaag ben ik een nieuwe site begonnen. Tot voor kort publiceerde ik af en toe wat over het bakken van goed brood op mijn WordPress blog: “Het beste brood”. Maar onderhand vond ik brood…

Lees meerEen nieuwe start

Meel

Zoektocht naar het beste meel Toen ik in de jaren negentig van de vorige eeuw molenaarsknecht was, leerde ik veel over meel. Niet zozeer technische kennis, maar gevoelskennis. Hoe herken je nu goed meel en…

Lees meerMeel

Je eigen Roggedesem

Je eigen roggedesem maken geeft een bijzonder gevoel van voldoening. Je hebt namelijk niets anders nodig dan een beetje water, een beetje roggemeel en verder wat aandacht en geduld. Zo kun je zonder gist uit…

Lees meerJe eigen Roggedesem